Jika anda mempunyai soalan ini di fikiran, pastinya anda tidak mempunyai sebarang keraguan tentang kepentingan untuk melabur wang anda. Sebaliknya, persoalan yang tinggal mungkin hanya “di mana untuk bermula?”. Sepertimana yang anda sudah ketahui, terdapat banyak kaedah dan saluran untuk mengembangkan aset, termasuklah melalui pelaburan saham dan juga pelaburan hartanah. Ada kebarangkalian juga anda mempunyai kenalan yang sudah mencuba mana-mana cabang pelaburan ini, dan adakalanya mereka mempunyai sudut pandangan yang berbeza (malah ada juga yang berpandangan ekstrem) hingga boleh mencetuskan pertikaian.

Sebenarnya, untuk mengetahui sama ada pelaburan saham lebih baik daripada hartanah, mahupun sebaliknya, adalah satu “mindset” yang tidak betul. Hal ini kerana jika seseorang itu pernah mencuba kedua-duanya, pasti mereka akan mengetahui bahawa 2 jenis pelaburan ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Ini pandangan saya kerana selain menceburkan diri di dalam bidang pelaburan saham (dan tujuan asal blog ini juga adalah untuk berkongsi ilmu pelaburan saham patuh syariah), saya sendiri juga telah mula berjinak-jinak dengan pelaburan hartanah (pada waktu artikel ini ditulis, saya baru memiliki 1 hartanah).

Oleh yang demikian, ingin saya kongsikan beberapa perbezaan am di antara pelaburan saham dan hartanah untuk pengetahuan anda, di samping sedikit sebanyak informasi tambahan berdasarkan pengalaman peribadi setelah mempunyai hands-on experience dengan kedua-dua jenis pelaburan ini.

7 Beza Antara Pelaburan Saham vs Hartanah

1. Jenis & Tahap Kedalaman Ilmu Yang Diperlukan

Sengaja saya sebut bab ilmu dahulu kerana ini adalah faktor terpenting dalam pelaburan.

Saham: Untuk membolehkan anda menjana pendapatan secara konsisten dengan risiko yang rendah, anda haruslah mempunyai kebolehan untuk membaca laporan tahunan dan penyata kewangan syarikat yang ingin dilabur dengan baik. Selain itu, anda juga perlu mahir dengan teori asas pelaburan, di samping perlu peka dengan isu-isu semasa yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi serta sektor syarikat yang ingin dilabur, sama ada di dalam mahupun luar negara.

P.s. Adakah pelaburan saham ini bunyinya macam rumit? Sebenarnya tidak apabila anda ada ilmu yang betul! Kalau anda berminat untuk belajar kaedah pelaburan saham yang sistematik, bolehlah daftarkan diri ke kelas saham PERCUMA kami (tempat terhad!).

Hartanah: Untuk menjadi seorang pelabur hartanah yang berjaya, keperluan untuk mempunyai pengetahuan teknikal seperti analisis adalah lebih rendah. Sebaliknya, apa yang lebih penting untuk seorang pelabur hartanah adalah ilmu pengurusan kewangan yang baik. Bukan sahaja ilmu, anda harus mempunyai rekod kewangan yang bagus untuk memudahkan urusan pinjaman pembiayaan perumahan. Selain daripada ilmu ini, anda harus juga mempunyai ilmu yang betul supaya boleh mengenalpasti lokasi strategik untuk dilabur, dan juga potensi sewaan atau jualan.

2. Modal untuk Bermula

Saham: Dengan cuma serendah RM100, anda sudah boleh mula menjadi seorang pelabur saham. Ini kerana: (1) kos untuk membuka akaun Central Depository System (CDS) hanyalah di antara RM10-RM20, dan (2) terdapat saham yang anda boleh mula beli di bawah RM100. Contohnya di Bursa Malaysia, jumlah syer minima yang boleh dibeli adalah sebanyak 1 lot, bersamaan 100 unit. Katakan anda hendak melabur dalam syarikat seperti Hup Seng (pada hari artikel ini ditulis, ia berharga RM0.95), maka harga 1 lot hanyalah RM95 (tidak termasuk kos transaksi. Anda boleh rujuk di laman web Bursa Malaysia & broker saham anda untuk maklumat lanjut).

Nota tambahan: Untuk melabur saham di luar negara, kosnya mungkin berbeza kerana syarat pembelian adalah berbeza mengikut pasaran saham. Sebagai contoh, Singapura menetapkan syarat yang sama seperti Bursa Malaysia (minima 1 lot atau 100 unit). Di pasaran saham Amerika pula (NYSE & NASDAQ), anda boleh membeli serendah 1 unit untuk bermula.

saham vs hartanah

Hartanah: Modal yang diperlukan untuk membeli hartanah biasanya merangkumi 10% daripada nilai hartanah, ditambah kos guaman, stamp duty dan lain-lain. (Nota: penulisan ini tidak mengambil kira faktor polisi semasa kerajaan seperti pengecualian stamp duty dan sebagainya di waktu COVID19 ini yang bersifat sementara dan mungkin tidak terpakai untuk sesetengah golongan pembaca). Rata-rata kos ini berada di dalam lingkungan 5 angka. Jika merujuk kepada hartanah di sekitar Lembah Klang, nilai residential property yang agak baik boleh mencecah harga RM300,000 ke atas.

3. Kecairan Aset

Tahap kecairan aset (asset liquidity) merujuk kepada berapa mudah untuk convert pelaburan anda kepada wang tunai apabila diperlukan, contohnya apabila anda tiba-tiba memerlukan wang tunai di atas sebab kecemasan.

Saham: Pegangan saham adalah sangat mudah untuk dicairkan. Anda boleh menjual terus pada hari tersebut (jika pasaran saham beroperasi pada hari tersebut) dan cuma perlu menunggu beberapa hari untuk mendapatkan jualan di dalam bentuk wang tunai. Untuk saham di Bursa Malaysia yang dibeli melalui investment bank tempatan seperti Maybank & sebagainya, rata-rata tempoh transaksi adalah 2-3 hari. Jika anda melabur menggunakan trading platform luar negara (seperti TD Ameritrade), ia mungkin memakan masa 1 atau selewat-lewatnya 2 minggu.

Hartanah: Secara amnya, mencairkan aset hartanah bermaksud anda perlu menjualnya kepada sesiapa yang ingin menerima offer jualan yang bernilai 6 atau 7 angka itu. Faktor kehendak pasaran sahaja boleh memanjangkan proses jualan selama berbulan atau bertahun, meskipun dengan bantuan ejen hartanah. Tetapi jika benar-benar terdesak, anda mungkin boleh menjualnya dalam masa beberapa minggu tetapi hanya setelah meletakkan harga yang jauh lebih rendah berbanding harga pasaran.

4. Kadar & Skala Pulangan

Saham: Kadar pulangan untuk saham boleh diklasifikasikan kepada 2 jenis pulangan utama iaitu (1) pulangan dividen dan (2) peningkatan harga saham atau “capital gain”, bergantung kepada jenis saham yang dilaburkan. Secara purata, anda boleh menjana 15-25% pulangan tahunan dengan selesa jika memparktikkan kaedah yang betul. Ini boleh diibaratkan seperti menjana 3 atau 4 kali ganda pulangan dividen tahunan ASB mahupun KWSP (tapi untuk berlaku adil, dari aspek risiko pastinya ada perbezaan antara ASB atau KWSP berbanding melabur sendiri di pasaran saham). Malah, jika anda mempunyai ilmu yang lebih mendalam, kadar keuntungan boleh menjadi lebih tinggi terutamanya apabila melabur di dalam syarikat high-growth seperti saham syarikat teknologi dan berpotensi tinggi.

Selain itu, keuntungan saham juga tidak dihadkan oleh tempoh masa. Jika dilabur dalam syarikat yang betul, tidak mustahil untuk anda memperoleh keuntungan besar berlipat kali ganda dalam masa yang singkat (contohnya sesiapa yang melabur di dalam medical & glove stocks seperti Hartalega, Top Glove, dan sebagainya sebelum 2020 sudah pasti mendapat pulangan 3 angka daripada capital gain (tidak termasuk dividen) pada tahun ini disebabkan COVID19).

Nota: Nak tahu bagaimana anda boleh mengenalpasti peluang di pasaran saham seperti yang saya kongsikan? Sertai kelas online asas pelaburan saham patuh syariah kami (PERCUMA): labursahamsyariah.com/belajar-saham/

Hartanah: Pulangan anda sangat bergantung kepada lokasi dan permintaan. Secara amnya, pulangan tahunan hartanah adalah di dalam lingkungan 5-10 setahun jika anda berjaya mendapat untung sewaan setiap bulan.

5. Tempoh Transaksi

Saham: Apabila telah membuka akaun CDS (bergantung kepada polisi bank yang anda buka akaun & sama ada dokumen lengkap (rata-rata mengambil kurang 3 hari), anda sudah boleh terus mula melabur. Setiap transaksi juga biasanya adalah berdasarkan real-time (sebab itu adanya daytrading).

Hartanah: Proses meluluskan pinjaman, pelepasan pinjaman kepada penjual (disbursement), dan penyerahan kunci biasanya akan memakan masa 3-6 bulan. Ia bergantung kepada polisi bank, status rekod kewangan anda (lebih baik rekod anda, lebih cepat kelulusan diberi) dan lain-lain faktor sampingan.

6. Kerja Fizikal

Saham: Tiada kerja fizikal, anda cuma perlu tahu cara analisa saham, mengimbangi portfolio, dan setahun sekali menghadiri Annual General Meeting (AGM) syarikat yang dilaburkan (jika mahu sahaja, ianya tidak wajib. Tetapi, mengikut pengalaman saya, perkara ini sangat bermanfaat kerana dengan menghadiri AGM, anda akan sedar bahawa anda melabur di dalam syarikat sebenar dan bukannya di dalam sebuah kaunter saham semata-mata).

Hartanah: Biasanya memerlukan kerja fizikal (paling tidak pun perlu upah kontraktor dan ejen) seperti renovasi, pembaikan paip, elektrik, pemasangan perabot, pengiklanan, dan lain-lain. Malah sebagai seorang pemilik hartanah, anda juga perlu menyelenggara unit yang disewakan di samping perlu melayan kerenah penyewa.

7. Hutang

Saham: Tidak perlu berhutang untuk bermula kerana modalnya sangat rendah dan anda boleh melabur mengikut kemampuan.

Hartanah: Memandangkan harga hartanah adalah 6 atau 7 angka, kebanyakan orang memerlukan hutang untuk melabur. Jika tidak, nayalah kalau hendak menunggu jadi “ratus-ribuwan” atau jutawan baru boleh melabur, bukan?

Kesimpulannya: Saham vs Hartanah, Mana Lebih Baik?

Jawapan saya mudah – Terpulang kepada anda kerana saya nampak manfaat kedua-duanya. Tetapi mengikut pengalaman peribadi saya di dalam dunia pelaburan, ketika saya betul-betul baru hendak bermula melabur sendiri (selain melabur dalam ASB, deposit simpanan tetap, dan unit trust), saya berasa lebih selamat untuk bermula secara kecil-kecilan dengan saham dahulu sebelum menambah modal & mengembangkan portfolio setelah berasa selesa dan mendapat rentaknya.

Ini kerana modal pemula saham lebih rendah dan boleh dilabur secara berperingkat (contohnya jika ada modal RM100,000, nak mula dengan RM5,000 atau RM10,000 dahulu pun tidak ada masalah). Jika tersilap langkah, sekurang-kurangnya hanya sebahagian daripada modal yang akan terjejas. Bukan itu sahaja, kerugian itu sekurang-kurangnya adalah duit sendiri dan bukannya hutang dengan bank (the worst thing to happen is to lose money you don’t even own).

Sebaliknya dalam pelaburan hartanah, penting untuk anda faham bahawa jika tersilap membeli hartanah (yang tidak dapat dijual atau disewa dengan mudah dan pada harga diinginkan), anda akan terikat dengan komitmen bulanan selama 20-30 tahun dan mungkin hanya akan merasakan keuntungan peningkatan nilai (value appreciation) selepas berpuluh tahun. Hal ini lebih merugikan jika anda tidak boleh tinggal di hartanah tersebut sebagai “worst case scenario” (contohnya anda tinggal bersama keluarga & bekerja di KL tetapi hartanah pelaburan berada di Johor, atau anda mempunyai lebih dari 1 hartanah). Selain itu, ianya secara tidak langsung memberikan kesan kepada “Debt Service Ratio” (DSR) anda yang akan diambil kira pihak bank jika anda membuat permohonan pinjaman di masa hadapan (melainkan anda mampu meningkatkan pendapatan anda untuk menurunkan DSR ke tahap yang selesa, maka ia bukan lagi satu masalah), tidak kiralah untuk rumah, kenderaan, mahupun pinjaman peribadi.

Akhir kata, anda perlu memahami risiko yang ada pada kedua-dua jenis pelaburan dan menilai sendiri yang mana lebih sesuai mengikut kemampuan, minat, dan juga citarasa risiko (risk appetite) anda sendiri. Saya berharap artikel ini sedikit sebanyak memberikan manfaat kepada anda untuk bermula di dalam bidang pelaburan. Saya doakan semoga anda berjaya!

Nota kaki: terjumpa satu video YouTube berkenaan topik ini. Apa komen anda?

Komen Facebook